fbpx

Бесплатно онлајн предавање

Frontend VS Backend – A Beginner’s dilemma

Play Video

Што претставува ова предавање?

Програмерскиот свет нуди најперспективни и најплатени кариери со сигурна иднина. Факт е дека способноста да се напишат компјутерски програми е една од најдобрите и нај kick-ass вештини што може да ја развиеш во денешницата.

Но, владеат стереотипи дека не секој може да биде програмер, а дури и оние храбрите кој решаваат да одат контра овој стереотип се соочуваат на почетокот со една дилема – дали “frontend” или “backend”?

“Frontend” и “backend” се два збора убедливо најприсутни и најупотребувани во програмерските кругови, до степен што се buzzwords и не ретко ги слушаме. Најбитно од сѐ е што овие два збора можат да ја диктираат твојата кариера како програмер, технологиите со кои ќе работиш, па во некои ситуации дури и надоместокот кој ќе го добиваш за твојата работа. На оваа едночасовна работилница, Ивица, ќе ја реши дилемата на сите оние кои размислуваат да започнат да учат програмирање но се неодлучни која насока да одберат.

СТО во Brainster тимот, инструктор на Академијата за програмирање и магистер по софтверско инженерство. Активно работи во доменот на развивање на софтвер веќе 7 години. Дополнително, craft maker е (читај прави сопствено пиво) планинари, свири на гитара… и вака може да најбројуваме до негдоглед. Несомено еден од омилените инструктори на Академијата.

Ивица Пешовски

ШТО MOЖЕШ ДА ОЧЕКУВАШ ОД ПРЕДАВАЊЕТО?

Разликата помеѓу овие два buzzwords во однос на една интернет страница

Што опфаќа и која намена ја има backend-от на една страница, а што frontend-от

Што значи да си frontend а што backend програмер?

Кои се разликите во секојдневната работа и технологиите кои ги користат Frontend и Backend програмерите

Како најлесно да одлучиш која насока е посоодветна за тебе

Кои се најчестите афинитети, интереси и различности помеѓу frontend и backend програмерите

Q&A

Во текот на предавањето ќе имаме Q&A сесија во која ќе можеш во реално време да му поставуваш прашања на инструкторот

Академија за програмирање

Биди дел од супер-интензивна 40 или 36 неделна програма и трансформирај се од почетник во програмер.

Пријави се на бесплатното онлајн предавање


Создавање бренд приказна - од концепт
до реалност

Пријави се на бесплатната Live Q&A сесија: "Дознај сè што те интересира за UX/UI дизајн!"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање ds

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Кои UX/UI алатки треба да ги знам?"

Register for the free online lecture "Absurd design speaks louder"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Основи на мануелно и автоматско тестирање"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Absurd Design Speaks Louder"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Evolution of the Web"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Како до успешен Data Science резултат на Kaggle?"

Пријави се на "Tips and Tricks за идни софтвер тестери"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Design Kitchen"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Facebook for ecommerce – Best practices"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "UX Design is everywhere"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "
"Journey to the Future Of Jobs"

Register for the free online lecture "Designing for People:
What do UX designers need to know about web accessibility?"

Пријави се на Live Q&A Session: Дознај сè што те интересира за дигитален маркетинг!

Register for the free online lecture "Things I Wish I'd Known At The Beginning Of My Career: UX/UI Design"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање