fbpx

Бесплатно онлајн предавање

Evolution of the Web

Од кога датираат почетоците на веб? Што е HTML, a што CSS? На ова предавање ќе се запознаеш со основите на веб програмирањето, ќе дознаеш како front-end програмирањето станало засебна област на работење, ќе решиме неколку дилеми – разлики меѓу HTML и CSS, разлики меѓу Java и JavaScript и можеби најголемата – дали веб програмирањето би ти била соодветна област за учење и кариера во иднина.

16 Март 2021, 18:00 CET
Play Video

Што претставува ова предавање?

IT секторот нуди најперспективни и најплатени кариери со сигурна иднина, бидејќи способноста да се искодираат веб платформи, апликации и страници е несомнено една од најдобрите вештини што може да ја видиш во денешниот свет. Да го потврдиме ова, ќе се навратиме историски наназад во развојот на веб и на технологиите соодветно.

 

За време на ова предавање ќе научиш повеќе за почетоците на веб, со Бојан ќе ги објасните основните технологии за изработка на веб страници – HTML и CSS, нивниот развој и верзии низ годините. Акцент ќе се стави и на големиот breakpoint кога светот се префрли од десктоп на мобилен, а со тоа и се појави потреба вебот да се направи респонзивен. Не знаеш што е респонзивност на една веб страница? – Ќе дознаеш, без грижи.

 

Покрај горенаведеното, Бојан ќе ве запознае и со JavaScript, програмски јазик за фронт-енд и еднаш засекогаш ќе ја реши дилемата што е Java, а што JavaScript, термини што веќе 30 години предизвикуваат конфузија кај почетниците во програмирање.

Бојан Стојковски, попознат како Боко, е front-end девелопер во tech тимот на Brainster, алумни на Академијата за front-end и ментор на модулот ReactJS. Позитивен, темпераментен и секогаш расположен за учење нови работи, но и пренесување знаење. Најголемо задоволство му е кога ќе успее да изработи некое веб решение со ново-совладана вештина. Боко обожува сè што е поврзано со технологија, а во слободно време практикува сè што е екстремен спорт.

Бојан Стојковски

FRONT-END WEB DEVELOPER ВО BRAINSTER

ШТО MOЖЕШ ДА ОЧЕКУВАШ ОД ПРЕДАВАЊЕТО?

Почетоците на веб

Од каде потекнува идеја и потребата за веб. Кои се првите технологии и како истите се развивале низ годините.

Што е HTML, а што CSS? Што значи една веб страница да е „респонзивна“?

Ќе ги дознаеш разликите меѓу двете основни технологии, а Бојан ова ќе го илустрира преку практичен пример. Ќе разбереш и што е „респонзивност“ на веб страница и од каде потекнува потребата за истата.

Која е разликата меѓу JavaScript и Java?

Иако два сосема различни програмерски јазици, поради сличноста во имињата, често се поистоветуваат. Бојан ќе ја објасни употребата на JavaScript во градење на едно веб решение.

Q&A

На крајот од вебинарот ќе имаме отворена Q&A сесија на која ќе можеш да му поставуваш прашања на инструкторот.

АКАДЕМИЈА ЗА ПРОГРАМИРАЊЕ

Преку супер-интензивна 40 неделна програма + 6 недели работа на финалниот проект, симулација на реална работа и изработка на вистински веб апликации, се навлегува длабоко во програмерската логика, од програмските јазици и технологии кои се изучуваат па сѐ до бизнис стратегијата на конкретен веб продукт.

Пријави се на бесплатното онлајн предавање


Создавање бренд приказна - од концепт
до реалност

Пријави се на бесплатната Live Q&A сесија: "Дознај сè што те интересира за UX/UI дизајн!"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање ds

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Кои UX/UI алатки треба да ги знам?"

Register for the free online lecture "Absurd design speaks louder"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Основи на мануелно и автоматско тестирање"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Absurd Design Speaks Louder"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Evolution of the Web"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Како до успешен Data Science резултат на Kaggle?"

Пријави се на "Tips and Tricks за идни софтвер тестери"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Design Kitchen"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "Facebook for ecommerce – Best practices"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "UX Design is everywhere"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање "
"Journey to the Future Of Jobs"

Register for the free online lecture "Designing for People:
What do UX designers need to know about web accessibility?"

Пријави се на Live Q&A Session: Дознај сè што те интересира за дигитален маркетинг!

Register for the free online lecture "Things I Wish I'd Known At The Beginning Of My Career: UX/UI Design"

Пријави се на бесплатното онлајн предавање